מאמר בנושא ניהול נכון של צוות עובדים
מה הן מיומנויות הליבה הנדרשות לניהול הצוות שלכם בצורה מנצחת?
ארגונים רבים מאמינים בגישה ניהולית המבוססת על השגת המטרות הארגוניות באמצעות ניהול צוותים. מנהלים בארגונים אלו מנסים ליצור צוותים המבוססים על אמון הדדי, העצמת עובדים באמצעות ניהול עצמי ושיתוף בתכנון, בארגון ובמטרות.
משימה זו איננה משימה פשוטה והיא דורשת מאמץ מצידו של המנהל.
מקובל להגדיר את הצוות כקבוצה בעלת יעד ביצוע או מטרה מוגדרת אשר מקיימים שיתוף פעולה ותיאום בין חברי הצוות בכדי להשיג את היעדים או המטרות שהוגדרו עבורה .
כך או כך, אם הצוות שלך כבר קיים או שזה באחריותך להקים צוות עבודה , מה אתה אמור לעשות כעת?
מאמר זה בוחן מספר נושאים מרכזיים שמנהלי צוות צריכים לתת עליהם את הדעת אם מטרת הקבוצה שלהם היא לעמוד במשימות שהוטלו עליהם.
מנהל טוב מקדיש חלק ניכר מזמנו להנחיית הצוות לניהול צוות והתמודדות עם העובדים. לגרום לאנשים שיעבדו יחדיו בצורה יעילה הינו דבר חשוב לא פחות מאשר יצירת מוטיבציה. בניית צוות כרוכה ביצירת אמון ותחושת בטחון בקרב חברי הצוות העובדים עבור מנהל הצוות ולמען השגת מטרות משותפות. המטרה היא ליצור תחושת חיבור. צוות טוב חש שותפות באחריות ובגורל וחותר להגיע לאותם יעדים.
שלמה קוגן ניהול צוות
כפי שקורה לא פעם בארגונים, לא תמיד אנשים מצליחים לעבוד כמו שצריך ביחד. יריבויות אישיות שונות קיימות בכל מסגרת. קנאה וצרות עין הם חלק מהחיים ותפקידו של מנהל הצוות הוא להפחית אותם למינימום האפשרי. יש להישמר מסכסוכים פנימיים ומעובדים היוצרים סכסוכים. עובדים שכאלו עלולים להרעיל את האווירה במקום העבודה ולפרק את הצוות.
מנהל השואף לבנות קבוצה מנצחת, מן הראוי שילמד אודות התנהגות קבוצתית ומה הופך דינמיקה של קבוצה לאפקטיבית.
המאפיינים של צוות מנצח בניהול צוות
תקשורת טובה – מנהל טוב יודע לשמר תקשורת טובה עם ובין חברי הצוות. החברים בצוות מעוניינים להיות מעודכנים ולקבל מידע אודות תהליכים קריטיים בארגון ובעיקר בנושאים הנוגעים לפעילות הצוות. יש לוודא עדכון הצוות באופן שותף במידע החיוני לתפקודם.
גיבוש – יצירת תחושת גיבוש בין חברי הצוות כך שיעמידו חזית מגובשת בפני זרים תוך הענקת גיבוי הדדי בין חברי הצוות .
בניית יחסי עבודה חיוביים – לשם כך יש להכיר היטב ובאופן אישי את חברי הצוות מעבר להכרות מקצועית .הדבר יגביר את תחושת הלכידות בין חברי הצוות ויסייע בניהול צוות.
רעות ותלות בין חברי הצוות – כך שחברי הצוות יוכלו להסתמך על תמיכה של איש בחברו בהשגת היעדים.
מתן משוב חיובי על עבודה טובה – מהלך שכזה מגביר את תחושת הביטחון העצמי של חברי הצוות. ובכך יגביר את מעורבות החברים בצוות.
הפריה הדדית – יש לאפשר סביבה של הפריה הדדית. ערך הקבוצה יחדיו גבוה באופן משמעותי מערך כל חבר בנפרד. מה שנבנה ביחד תמיד יהיה חשוב ממה שנבנה לבד. חברי הצוות מפרים זה את זה ומוציאים את הטוב ביותר אחד מהשני.
סביבה עבודה תומכת – חלק מניהול הצוות בקבוצה מנצחת חברי הצוות תומכים זה בזה ויודעים מהי המטרה הסופית. האווירה נוטה להיות בלתי פורמלית, נעימה ורגועה. פעמים רבות גם מתפתחות חברויות מחוץ לגבולות העבודה. לשם כך יש לאפשר סביבת עבודה התומכת בכך.
עריכת דיונים באופן מוסדר – חלק ניכר מניהול צוות מחייב את מנהל הצוות לעודד וליזום עריכת דיונים. נושאי הדיון אמורים להיות רלוונטיים למשימות הצוות. המנהל צריך להקשיב לצוות ולוודא כי גם משתתפים אחרים מקשיבים איש לרעהו. מנהל הצוות אמור לוודא כי כל חברי הצוות מבינים היטב את המשימות המשותפות ומקבלים אותם.
ביקורת פנימית – יש לאפשר ולוודא ביקורת פנימית בצוות שתהיה אמתית ונוחה יחסית. לוודא שאין התקפות אישיות, בין אם באופן גלוי או סמוי.
ניהול קונפליקטים – אין להתעלם מקונפליקטים בצוות יש לטפל בהם. כמו כן יש לתת לחברי הצוות אפשרות להביע את תחושותיהם ורעיונותיהם לגבי המשימות והבעיות.
בניהול צוות באופן נכון, על מנהל הצוות להפעיל את מיומנויות המנהיגות שלו. חשוב במיוחד להוכיח לקבוצה כי:
מנהל הצוות יודע מה המטרה הסופית
מנהל הצוות יודע כיצד להוביל את הצוות שלך להשגת המטרות
לצוות ברור שהשגת המטרה פועלת לטובת הצוות או הארגון
גישה כזו למנהיגות מספקת בסיס איתן שמאפשרת למנהל הצוות להתרכז בביצוע הדברים החשובים.