ניהול משאבי הינו תחום מתפתח ועיקרי בארגון. להלן מענה על שאלות הנוגעות לנושא שלמה קוגן
חשיבות ניהול משאבי אנוש כתחום ניהולי
אני עוסק מזה למעלה מ 20 שנה בתחום ניהול משאבי אנוש, במשך תקופה זו הייתי עד לשינויים בתפיסת התפקיד “מנהל משאבי אנוש” ולחשיבותו ההולכת ועולה כחלק חיוני ממערך הניהולי הבכיר של הארגון.
בשנים האחרונות, מהווה תפקידו של מנהל משאבי אנוש נדבך עיקרי בהצלחת והובלת הארגון לעבר השגת מטרותיו העסקיות .
תפקיד מנהל משאבי אנוש כרוך בניהול דיסציפלינות רבות ומחייב שליטה בתחומים אלו , כדוגמת גיוס, מיון, דיני עבודה, הדרכה, רווחה, תגמולים, פנסיות ועוד. כל תחום מחייב ידע נרחב ושליטה מלאה לשם ניהול נאות של המשאב החשוב ביותר – ההון האנושי.
ככל שהטכנולוגיה מתפתחת עם השנים הופך המשאב האנושי לעיקרי וחשוב, היות והארגון נשען יותר ויותר על ההון האינטלקטואלי ופחות על יכולת ייצור אשר עברה לכלים אוטומטים.
משכך, היכולת לאתר את ההון האנושי המתאים ולנהל אותו בתקופת פעילותו בארגון חיונית וקריטית להצלחת הארגון.
בכתבה שפורסמה ב YNET , מציין דוקטור רפאל שניר, ראש ההתמחות לניהול משאבי אנוש בתואר ראשון במדעי ההתנהגות, וראש התוכנית לתואר שני בייעוץ ופיתוח ארגוני באקדמית ת”א-יפו, כי תהליכי גלובליזציה והתקדמות טכנולוגית מביאים להשפעה על הגדרת מטרות ודרכי הפעולה של הארגונים אשר משליכים על אופי העבודה כדוגמת רכישת ידע , וגיוון בכל העבודה .
מוסיף עוד דוקטור שניר כי, היות והארגונים פועלים בסביבה תחרותית ובתנאי אי וודאות הרי שהדבר יוצר חשיבות רבה לתחום משאבי אנוש שיכול להוות גורם ליתרון יחסי של הארגון . כתוצאה מכך מנהלי משאבי אנוש הופכים להיות שותפים חיוניים בבניית האסטרטגיה העסקית של הארגון .
באתר שלי סודות הניהול שלמה קוגן ניתן למצוא דוגמאות למרכיבים בניהול משאבי אנוש וחשיבותם כחלק מצוות הניהול הבכיר של הארגון.
ייחודיות תחום ניהול משאבי אנוש
ניהול משאבי אנוש נמנה עם היחידות העוסקות בעיקרן בניהול פנים ארגוני לעומת יחידות אחרות בארגון העוסקות בהתנהלות חוץ ארגונית. (כדוגמת מכירות, שיווק, וכד’). התחום עוסק באנשים ומשכך יש להתאים את הניהול שלו בהתאם .
שלמה קוגן, לדוגמא ניהול אנשים העוסקים בתחום טכנולוגיית העילית יהיה שונה מניהול אנשים העוסקים בתעשיה מסורתית, היות ולכל קבוצה יש צרכים משלה ותחומי עניין שונים. לפיכך נדרש מנהל משאבי אנוש לשלוט במאפיינים הייחודיים של כל קבוצה ולהתאים את ניהול המשאב האנושי על מרכיביו השונים בהתאם לצרכים של ההון האנושי וכמובן בהתאם למטרות הארגון .
מה המסלול המקובל לתחום?
פעמים רבות אני נשאל מהי הדרך הטובה ביותר לכניסה לתחום ניהול משאבי אנוש . ובכן, המסלול המקובל על פי רוב הוא כניסה לתפקיד זוטר , בד”כ כמראיין או רכז השמה בחברת כח אדם או בחברת השמה . תפקיד זה מקנה ניסיון רב בראיון מועמדים , מיון , והכרות של המאפיינים השונים של כל חלקי האוכלוסייה השונים .
על פי רוב לאחר כשנתיים או פחות ניתן לנסות ולהתקבל לתפקיד גיוס או תפקיד משאבי אנוש זוטר בחברות גדולות , ומשם לנסות ולטפס מעלה תוך שילוב הכשרות ולימודים שונים .
היכן לומדים (תואר , או לא תואר)
השאלה הבאה שאני נשאל האם כדאי לעשות תואר , אם כן האם כדאי לעשות תואר בניהול משאבי אנוש או תואר אחר , היכן כדאי ללמוד משאבי אנוש באוניברסיטה או במכללה. האם מספיק לעשות קורס לניהול משאבי אנוש במסגרת שאיננה אקדמאית.
לדעתי , כיוון שכיום תואר ראשון הפך להיות סטנדרט הרי שללא תואר ראשון , סביר שיקשה עליכם להתקבל לתפקיד בניהול משאבי אנוש. לפיכך רצוי ללמוד תואר ראשון לפחות, בתחומים הקשורים לניהול משאבי אנוש כדוגמת מנהל עסקים, התנהגות ארגונית, ייעוץ ארגוני, לימודי עבודה, פסיכולוגיה וכד’. או לעשות תואר בניהול משאבי אנוש.
לימודי תואר בניהול משאבי אנוש אפשריים הן לתואר ראשון והן לתואר שני .
דוגמאות ללימודי משאבי אנוש לקראת תואר אקדמי באוניברסיטאות או מכללות:
לימודי משאבי אנוש באקדמית ת”א-יפו – התואר מקנה ידע בתחום ניהול משאבי אנוש
ייעוץ וניהול משאבי אנוש – במכללה למינהל המסלול האקדמי ( ד”ר יעל לפידות רז )
ניהול משאבי אנוש – במכללה האקדמית כנרת
BA במנהל עסקים במסלול משאבי אנוש – מל”א – המרכז ללימודים אקדמיים (דוקטור שמוטקין מלכה)
ניהול משאבי אנוש – לימודי משאבי אנוש – אוניברסיטת בר אילן
בעלי תואר אקדמי בתחומי מדעי החברה יכולים לשלב קורס שאינו אקדמי בניהול משאבי אנוש להלן מספר דוגמאות:
ניהול משאבי אנוש – המכללה למינהל
ניהול משאבי אנוש – המי”ל המרכז הישראלי לניהול
ניהול משאבי אנוש – תפנית בי”ס למנהלים האוניברסיטה הפתוחה (פרופ’ אביעד בר חיים)
לימודי ניהול משאבי אנוש – המרכז להשתלמויות אוניברסיטת בר אילן .
למידע נוסף, כנסו לבלוג שלי שלמה קוגן, העוסק בנושאי משאבי אנוש
בהצלחה